Ayam Arab, Ayam Kampung Penelur

Ayam Arab adalah keturunan ayam Brakel Kriel-Silver dari Belgium atau Fouyami dari Egypt. Dikenali Ayam Arab kerana dua perkara iaitu si jantan mempunyai kuasa seksual yang tinggi dan kehadirannya di Indonesia melalui telur yang dibawa oleh orang-orang yang menunaikan ibadah haji ke Mekah. Kebanyakan orang menggunakan Ayam Arab untuk pengeluaran telur adalah tinggi, mencapai 190-250 telur setiap tahun dengan berat telur 42.3 gram. kuning telur adalah lebih besar dalam jumlah, mencapai 53.2% daripada jumlah berat telur. Jadi, ayam arab ini hanya lebih berfungsi sebagai ayam petelur sahaja.

ayam arab jantan

Warna kerabang/bulu sangat berbeza iaitu putih, kekuningan dan coklat. Warna kulit yang kehitaman dengan daging yang lebih tipis dibanding ayam kampung menjadikannya kurang dimanfaatkan sebagai ayam pedaging. Ayam Kampung mudah dikenali dari bulunya. Pada sepanjang leher berwarna putih mengkilap, bulu punggung putih berbintik hitam, bulu sayap hitam bergaris putih dan bulu ekor dominan hitam bercampur putih. Sedang balongnya berbentuk kecil berwarna merah muda dan mata hitam dengan dilingkari warna kuning.

Ciri lain Ayam Arab adalah pejantannya pada umur 1 minggu sudah tumbuh balung, dan betina induk tidak memiliki sifat mengeram. Dari penampilan tubuhnya, tinggi Ayam Arab dewasa mencapai 35 cm dengan berat 1,5-2 kg. Kepalanya mempunyai balung berbentuk tunggal dan bergerigi. Ayam ini berbulu tebal. Bulu di sekitar leher berwarna kuning dan putih kehitaman. Warna bulu badannya putih berbintik-bintik hitam. Kokok suara jantan nyaring.

Ayam Arab betina dewasa tingginya mencapai 25 cm dengan berat 1,0-1,5 kg. Kepalanya berbalung tipis, bergerigi. Badannya berbulu tebal. Selama usia produktif antara 0,8 1,5 tahun, betina arab terus-menerus bertelur, sehingga hampir setiap hari menghasilkan telur.

Secara amnya Ayam Arab tergolong galur ayam kampung yang unggul, kerana memiliki kemampuan produksi telur yang tinggi. Kebanyakan masyarakat memanfaatkan Ayam Arab untuk menghasilkan telur bukan daging kerana Ayam Arab memiliki warna kulit yang kehitaman dan daging tipis dibanding ayam kampung biasa sehingga dagingnya kurang disukai masyarakat.

Keunggulan Ayam Arab antara lain:

  • Harga DOC tinggi dibandingkan ayam kampung biasa
  • Berat telur 30-35 gram.
  • Warna kerabang telur putih
  • Harga induk tinggi
  • Ayam Arab termasuk jenis ayam kecil sehingga konsumsi makan relatif lebih sedikit sehingga lebih efisien
  • Nafsu seksual ayam jantan lebih tinggi, mudah dikawinkan dengan ayam lain, dalam 15 minit boleh tiga kali kawin
  • Boleh dijadikan untuk perbaikan genetik ayam buras Sifat mengeram hampir tidak ada, sehingga waktu bertelur panjang.

Kelemahan Ayam Arab antara lain:

  • Warna kulit dan daging hitam sehingga harga jual afkirnya boleh menimbulkan masalah
  • Sifat mengeram hampir tidak ada, sehingga apabila dikembangkan di masyarakat mesti ditetaskan di mesin tetas atau menggunakan ayam lain
  • Harus dipelihara secara intensif untuk mendapatkan produksi tinggi sesuai dengan kemampuan genetisnya – Berat badan afkir rendah mencapai 1,1-1,2 kg