FLU BURUNG - AVIAN INFLUENZA (H5N1)

Terjemahan/rujukan ke bahasa Melayu daripada :
Highly Pathogenic Asian Avian Influenza A (H5N1) Virus
http://www.cdc.gov/flu/avianflu/h5n1-virus.htm

Influenza burung yang dikaitkan dengan penyakit manusia yang teruk , pada masa ini termasuk burung virus influenza A ( H7N9 ) dan sangat patogenik virus influenza A (H5N1). Pada masa ini, Influenza Burung H5N1 virus tidak mudah berjangkit dari seorang ke seorang. Beberapa kes penyebaran terhad, dan tidak berterusan (non-sustained) antara manusia ke manusia mungkin telah berlaku. Blog ini akan focus pada Influenza burung (H5N1).

penyakit ayam

Influenza burung (H5N1) berlaku terutamanya pada burung dan amat mudah berjangkit di kalangan mereka. Influenza Burung H5N1 adalah sangat mengancam nyawa untuk ayam. Virus itu mula dikesan pada tahun 1996 di angsa di China. Influenza Burung H5N1 mula dikesan pada manusia pada tahun 1997 semasa wabak ternakan di Hong Kong dan sejak itu telah dikesan di dalam ayam dan burung di lebih daripada 50 negara-negara di Afrika, Asia, Eropah, dan Timur Tengah. Enam negara dianggap sebagai endemik untuk Asia virus Influenza H5N1 pada haiwan ternakan (Bangladesh, China, Mesir, India, Indonesia, dan Vietnam).

Sejak meluas kemunculan semula pada tahun 2003, yang jarang berlaku, jangkitan manusia sekali-sekala dengan virus ini telah dilaporkan di Asia, dan kemudian di Afrika, Eropah, dan Timur Tengah. Jangkitan virus Influenza Burung H5N1 Asia telah dikaitkan dengan penyakit yang teruk dan kematian. Kebanyakan jangkitan manusia dengan virus selesema burung, termasuk virus Influenza H5N1 Asia, telah berlaku selepas hubungan berpanjangan dan berhampiran dengan burung yang dijangkiti. Penyebaran virus manusia ke manusia ini telah berlaku, tetapi ia tidak dapat dikekalkan dan tiada penyebaran masyarakat virus ini yang pernah dikenal pasti.

Pada bulan Januari 2014, Kanada melaporkan jangkitan manusia yang pertama dengan HPAI Asia H5N1 virus di Amerika. Ini adalah satu "diimport" kes yang berlaku di dalam perjalanan, yang baru pulang dari China. Setakat ini, di sana bukan sebarang laporan mengenai jangkitan virus Influenza Burung H5N1 Asia pada orang di Amerika Syarikat dan Influenza Burung H5N1 tidak pernah dikesan di burung Amerika Syarikat atau ayam. Influenza Burung H5N1 virus baru-baru ini dikesan di AS burung liar adalah virus campuran baru (reassortant a) yang secara genetik berbeza daripada virus H5N1 avian Asia.

Virus selesema ini biasanya sentiasa berubah dan virus selesema haiwan boleh mengubah apa-apa yang mereka boleh mendapat keupayaan untuk menjangkiti orang dan tersebar di kalangan manusia, menyebabkan pandemik. jangkitan manusia dengan novel virus selesema burung seperti Influenza Burung H5N1 adalah berkenaan kerana potensi wabak ini. CDC mengambil langkah-langkah persediaan kesihatan awam rutin setiap kali virus yang berpotensi wabak dikenalpasti. Kerana Influenza Burung H5N1 terus beredar dan telah bertanggungjawab untuk beberapa jangkitan manusia, usaha persediaan Influenza Burung H5N1 adalah meluas. Vaksin H5N1 sedang dalam simpanan untuk persediaan pandemik oleh kerajaan Amerika Syarikat. Ia boleh digunakan jika virus Influenza Burung H5N1 mula menghantar dengan mudah dan berkesan dari seorang ke seorang.

Influenza Burung H5N1 berjangkit jika berlaku Pendedahan Rapat (Definition of Close Contacts). Pendedahan rapat ditakrifkan sebagai orang berada di dalam lingkuan 6 kaki (2 meter) atau di dalam bilik atau kawasan kuarantin pesakit yang disahkan atau berkemungkinan dijangkiti untuk tempoh yang lama, atau dengan hubungan secara langsung dengan rembesan berjangkit. Data sedia ada menunjukkan bahawa tempoh pengeraman virus anggaran untuk jangkitan manusia dengan H5N1 dan H7N9 virus biasanya 3 hingga 7 hari , tetapi telah dilaporkan berada selama 10 hari. Oleh itu, yang dikenal pasti hubungan rapat perlu dipantau setiap hari selama 10 hari selepas pendedahan diketahui terakhir untuk kes yang sahih atau kemungkinan.

Mana-mana kenalan dengan kes yang disahkan atau berkemungkinan dengan suhu badan diukur ≥38.0 ° C ( ≥100.4 ° ​​F) atau mana-mana gejala pernafasan baru (contohnya, batuk, sakit tekak, sesak nafas , kesukaran bernafas) perlu dirujuk untuk segera perubatan penilaian dan ujian untuk influenza jangkitan virus.